Hrad Blansko z konce 14. století byl sídlem mocného rodu Vartemberků. Má bohatou historii a je z něj úchvatný výhled na České středohoří, Krušné i Lužické hory. Nachází se přibližně 6 km od Ústí nad Labem.

Hrad byl postaven koncem 14. století, ale první zmínka o něm je z roku 1401, kdy podle zápisu Václav z Vartenberka – pán Blanska, své panství rozšíříl koupí několika vesnic. Václav z Vartemberka, ale nebyl příliš loajální ke svému králi Václavu IV. Proto o hrad také brzy přišel. Byl stoupencem Zikmunda Lucemburského a hned o rok později byl přívrženci krále hrad dobyt, ale ještě tentýž rok, získal Václav z Vartenberka hrad zase zpět. Roku 1405 uzavřel mírovou smlouvu s míšeňským markrabětem Vilémem a otevřel hrad take jeho vojenské posádce. Ta na hradě vydržela 11 let než hrad dobylo královské vojsko pod velením Mikuláše z Lobkovicz. Král Václav IV. pak hrad předal svému oblíbenci Bohušovi ze Zvěřince. O tenhle hrad byl velký zájem, král Zikmund Lucemburský ho chtěl natolik, že jej v roce 1421 s Bohušem ze Zvěřince vyměnil za statek Řepín nedaleko Mělníka. Ovšem tento panovník byl dost zadlužený a hrad následně tedy zastavil za 2000 kop grošů německému šlechtici Albrechtu Šenkovi z Landsperka. Albrecht z Landsperka se souhlasem krále hrad zase zastavil vévodovi a kurfiřtovi Svaté říše římské Fridrichovi, který tady v té době na okolí vlastnil mnoho dalších vesnic jako např. Rýzmburk, Most, Ústí nad Labem, ale i další sídla. Ovšem jen do doby než přišli husité! Ti drtivě saské vojsko v roce 1426 porazili. Sasové pak hrad předali zpět Vartenberkům. Hrad tak získal Zikmund Děčínský a po jeho smrti získal hrad jiný Vartenberk – Jan, zvaný Blankenštejn nebo také Ranař. A to byl pravý válečník, který bojoval v Sasku i Lužici a měl hodně nepřátel, kteří utvořili koalici a zaútočili právě na tento hrad. Tři měsíce jej obléhali, ale neúspěšně a hrad nedokázali dobýt.

Pak držel hrad Jinřich z Rabštejna, který jej roku 1483 kvůli přetrvávajícím sporům raději prodal Mikuláši z Hermsdorfu. Jeho synovec pak zase Volfartu Planknárovi z Kynšperka avšak za nedlouho přechází hrad opět do rukou Vartenberků – tentokrát Janovi Březenskému. Jenže ten po 8 letech hrad včetně celého panství za 6250 kop českých grošů prodal znovu sasům – rytířskému rodu von Bunau, kteří z toho udělali posléze vězení a drželi to tu až roku 1628, kdy Blansko prodali za 66 tis. rýnských zlatých svobodnému pánu Kryštofu Šimonovi z Thunu. Během 30ti leté války hrad zpustnul a zbyla z něj jen ruina.

Hrad měl oválné jádro, dvě bašty, mezi kterými se nacházel palác. Byla zde předsazená cisternová věž a čtverhranná branská věž. V roce 1931 byl postaven vyhlídkový objekt, v jehož přízemí se nachází zaklenutý prostor, který slouží pro turisty za nepříznivého počasí.