Hrad Dívčí Kámen je romantická zřícenina gotického hradu z 14. století na soutoku Kremžského potoka a řeky Vltavy poblíž Kremže a nedaleko Českého Krumlova. Jde o jednu z nejrozsáhlejších a nejlépe dochovaných středověkých památek u nás. Hrad stojí na skalnatém vršku a je ze tří stran obtékaný Kremžským potokem u jeho soutoku s Vltavou.

Podle pověsti divoký mladík jezdil na koni po kraji a lovil zvěř. Cestou kolem řeky spatřil krásnou dívku, která se koupala v řece. Zamiloval se do ní a také ji požádal o ruku. Dívka souhlasila, ale měla jednu podmínku, a to, že postaví společné bydlení na skalním ostrohu nad řekou. A to mladí splnil. Postavil hrad a pojmenoval jej Dívčí Kámen.

Ve skutečnosti hrad však vystavěli Rožmberkové se svolením Karla IV. a postaven byl už za 11 let. A patřilo k němu i velké panství: Třísov, Vrábče, Planá, Homole, Kroclov, Holubov, Krásetín, Opalice, Záluží, Čertyně, Jamné a další…

Zajímavé je, že na hradě šlechta trvale nesídlila. Výjimkou byl Oldřich II. z Rožmberka, protože jinak zde byli jen úředníci panství a hradní posádka. Hrad spravovali většinou purkrabí. A bylo jich mnoho: Matěj Višně ze Svržna, Vojtěch z Kraselova, Matěj Višně z Větřní, Erazim z Michnice, Petr z Míkovic, Oldřich Roubík z Hlavatec a dalších. Purkrabí velel posádce hradu. Na tomto hradu měla 10 mužů, ale později byl počet zvýšen na 24.

Hrad střežil lineckou cestu, která spojovala Linec se zeměmi českého království a byla to frekventovaná obchodní cesta.

Dochovalo se dvoupalácové jádro a také velká část obou paláců v plné výši tří pater. Překvapivé je, že jejich velká okna jsou obrácena pouze do nádvoří. Byla zde i hradní kaple. Jádro obíhal parkán a před jeho čelem bylo předhradí ukončené mohutnou věží. Na opevnění navazovala hradba, která obíhala celé návrší. Dochovala se z velké části celá zeď. V období husitských válek byla posílena obrana, aby lépe odolávala palbě dělostřelectva takže vznikly dvě obdélné dělostřelecké bašty a třetí postavili na jihu pod věžní bránou a to je jeden z nejstarších pokusů o zajištění obrany proti dělostřelectvu. Rožmberkové takto opevnili vice svých hradů např. i Choustník nebo Zvíkov.

Hrad rozhodně stojí za návštěvu.