Hrad Vrškamýk z poloviny 13. století jehož zakladatelem byl český král Václav I. se nachází asi kilometr západně od obce Kamýk nad Vltavou v okrese Příbram. Hrad byl v minulosti významným správním centrem a také oporou královské moci v období vlády Přemyslovců.

Osídlení na tomto místě bylo pravděpodobně ještě před vznikem hradu, ale o tom není mnoho známo. Co víme je, že v blízkosti hradu byla frekventovaná obchodní cesta, která spojovala Prahu se Salcburkem a zde se vybíralo clo, ale nejen to, po Vltavě se převáželo zboží, ale také i dřevo ze Šumavy do Prahy a byla tady oblíbená zastávka vorařů.

Na místě dnešního hradu byly husté lesy a panstvo sem jezdilo na lov, zmínka o tom existuje již z roku 1186 kdy zde na lovu přebýval kníže Bedřich se svou družinou. Tehdy tu bylo pravděpodobně dřevěné lovecké sídlo, ale skutečný hrad zde vznikl o něco později, až za krále Václava I. v první polovině 13. století. Pravděpodobně kolem roku 1240. Avšak zcela dokončen byl až za Přemysla Otakar II. Hrad byl využíván hlavně v letním období, kdy se zde pořádaly hony a také tu sídlil královský lovčí.

Ale nebyl to typický lovecký zámeček, byl to důležitý královský správní hrad, který byl jedním ze základů mocenské sítě hradů posledních Přemyslovců to znamená když tu král přebýval, jakože tu trávil velkou část roku, tak odtud řídil celé české království. Provoz hradu zajišťovali tzv. manové tedy privilegovaní královští služebníci, kteří pomáhali při obraně hradu, dohlíželi na bezpečí kupců, honili pytláky, ale měli na starost i hospodářský život hradu. V jeho bezprostřední blízkosti existovaly dvě osady: Starý a Nový Kamýk. Velké změny přišly s nástupem Lucemburků. Sídlo královského lovčího se přesunulo do Dobříše. Jan Lucemburský hrad zastavil Petrovi z Rožmberka avšak Karel IV. ho vykoupil zpět, ale i přesto za jeho vlády byli zdejší manové přemístění do právě dokončeného hradu Karlštejn a toto dříve důležité Přemyslovské sídlo se postupně stalo v podstatě bezvýznamným hradem. Podle teorie Prof. Tomáše Durdíka se museli v té době objevit problémy se statikou. Údajně se sesunuly obvodové zdi jádra hradu, které ujely ze svahu, protože byly vystavěny na nepevném podloží a jelikož by oprava byla již v té době příliš nákladná, hrad byl raději opuštěn a ponechán napospas svému osudu.

Zánik hradu je datován na rok 1306 a podle záznamu při prodeji panství v roce 1569 je hrad Kamýk již zmiňován jako zcela pustý. Zřícenina byla pak postupně rozebírána obyvateli městečka Kamýk na stavební kámen. Posledním předbělohorským majitelem byl Oldřich mladší Myška ze Žlutic, kterému byl hrad i panství zkonfiskováno za účast ve stavovském povstání v roce 1623. Panství následně koupila Polyxena z Lobkovic, která k němu připojila Vysoký Chlumec a Lobkovicové zdejší panství drželi až do pozemkové reformy v roce 1922.

Vrškamýk měl okružní příkop před kterým byl val. V přední části byla dlouhá podsklepená budova do níž byl vstup po dřevěném mostě. Do zadní části hradu byl vstup chráněn příkopem sevřeným z obou stran hradbami. Hlavní brána měla křížovou klenbu, která byla přízemím čtverhranné věže. Ta uzavírala západní stranu dlouhého nádvoří, které lemovala ze tří stran obytná patrová křídla. Vnitřní prostory prý měly ploché stropy s výjimkou křížově zaklenuté místnosti v patře krátkého křídla, kde podle všeho mohla být kaple. Zajímavé rovněž je, že místnosti v patře nebyly průchozí. Byly spolu spojené dřevěnými pavlačemi. Pokoje byly obloženy dřevem, a to hlavně i z praktických důvodů, kvůli tepelné izolaci, ale specialitou hradu bylo teplovzdušné vytápění, kdy ohřátý vzduch cirkuloval díky komínovému efektu po celé budově. Takže samosebou tohle bylo panské sídlo na úrovni. Hrad je vůbec mimořádně ceným zdrojem informací o hradní architekturře doby posledních Přemyslovců a asi proto tu také probíhal rozsáhlý archeologický výzkum v letech 2009 a 2010. Archeologové zde nalezli řadu přemětů jako např. hroty šípů, drobné mince anebo třeba středověký kahánek. Některé nálezy je možné vidět v informačním centru obce, ale většina skončila v depozitáři Národního muzea.