Hrad Zbořený Kostelec z konce 13. století, se nachází na soutoku řeky Sázavy s Kamenickým potokem nedaleko Týnce nad Sázavou. Založil ho král Václav II., vystřídal několik majitelů, vlastnil ho třeba i Karel IV. a v minulosti byl oblíbeným místem poutníků a umělců mj. i Karla Hynka Máchy. Není to sice náročná tůra, ale z výšky 300m nad mořem je pěkný výhled na řeku Sázavu.

Hrad nechal postavit Václav II. koncem 13. století, ale první písemná zmínka je z roku 1342, kdy ho do zástavy získal Oldřich Medek z Valdeka. No neměl ho dlouho, protože 1356 ho vykoupil zpět Karel IV. ovšem jen na rok, protože pak přešel opět do zástavy a majitelé se tu rychle střídali. A ne ledajací, jedním byl například od roku 1411 nejvyšší lovčí Václava IV. Jan Sádlo ze Smilkova. Ten ovšem skončil špatně. Protestoval, kritizoval a nakonec byl v Praze zajat a popraven. A jeho syn po té hrad prodal rytíři Kuneši z Dubé, údajně vnuku Jana Žižky, který sice nevyznával kalich a byl katolíkem, ale přivydělával si jako loupežník. Proto král poslal roku 1449 vojsko, kterému hrad ovšem odolal. Ale ne na dlouho, protože už příští rok přišlo vojsku znovu. Tentokrát mu velel Zdeněk Konopišťský ze Šternberka a ten nejen, že zvítězil, ale získal pro sebe i hrad. O 6 let později dosáhl i zrušení manského závazku. Protože se ovšem později postavil proti králi Jířímu z Poděbrad, na hrad znovu po letech přišlo královské vojsko. Hrad dobylo, vypálilo a pobořilo.

Podle pověsti, Zdeněk ze Šternberka zajal Alenu Paleologovnu, dceru posledního byzantského císaře, která se měla provdat za syna Jiřího z Poděbrad, Viktorína. Šternberk ji věznil právě na tomto hradě a proto, sem přišlo královské vojsko, kterému velel osobně syn krále Viktorín, který Alenu osvobodil a potom se s ní také oženiil.

Hrad měl na severní i západní straně mohutný vyzděný příkop, dolní část byla bráněná kamennou zdí a okolo hradu byl vnější val. Na jižní straně byla vysunuta kruhová hláska, ze které byl výborný palební výhled na jižní i východní okolí hradu. Měl také ochozy, okrouhlé věže, spojovací hradby a rovněž padací most. Z obléhání hradu jsou v jeho okolí dodnes patrné zbytky obléhacích táborůi i prakovišť.

Od konce 18. století vlastnili Kostelec a Týnec nad Sázavou hrabata z Vrtby, v té době to byla už jen ruina. Ale přesto zajímavá, protože v romantických dobách 19. století hrad navštěvovali mnozí poutníci, umělci, třeba i Karel Hynek Mácha, který si hrad zvěčnil do svého deníku.

Jedná se o jednu z nejcennějších hradebních lokalit ve středních Čechách.