Hrad Vlčtejn je zajímavá zřícenina v obci Vlčtejn nedaleko Plzně postavená na buližníkové skále. Hrad se zapsal do dějin, když zde král Jiří z Poděbrad v roce 1450 uzavřel příměří s odbojnou strakonickou jednotou. Jde o zajímavou velmi pěknou a dochovalou zříceninu, která určitě stojí za návštěvu.

Zmínka o hradě se poprvé objevuje v predikátu z Vlčtejna, který je v roce 1284 zmiňován v jeho německé podobě jako Wildenstein. Hrad v té době vlastnil Holen z Vlčtejna, který byl přítelem Záviše z Falkenštejna. Ovšem dalších bezmála 80 let poté to byla stále jen dřevěná stavba. Až Rožmberkové koncem 14. století přebudovali Vlčtejn na kamenný hrad dnešní podoby.

V roce 1421 hrad obsadili pod vedením Svojše ze Zahrádky husité. Jeho správcem byl jmenován Bohuslav ze Švamberka, který byl hejtmanem táboritů. V držení husitů hrad zůstal až do bitvy u Lipan.

Pak se stal roku 1446 sídlem Bedřicha z Donína, který byl stoupencem poděbradské jednoty. To byla strana českých kališníků, která prosazovala dodržování kompaktát. Právě z tohoto důvodu si král Jiří z Poděbrad vybral hrad Vlčtejn jako místo pro schůzku se strakonickou jednotou, aby zde ve dnech 9. a 11. června 1450 uzavřeli mírovou smlouvu známou také jako Vlčtejnská nebo Vildštejnská, která vedla ke smíru mezi poděbradskou a rožmberskou stranou. Tato dohoda ukončila násilí a stanovila podmínky příměří.

Vlčtejn zůstal v majetku Donínů až do začátku 16. století, kdy se stal jeho majitelem Jan z Roupova, jehož syn Kryštov Harant z Polžic, který zde pobýval ještě roku 1611, prodal Vlčtejn nakonec Janu Hradišťskému z Hořovic, který na Vlčtejnu již nesídlil. Po té muselo dojít na hradě k požáru nebo jiné pohromě, protože již koncem 17. století se o hradu píše jako o pustém.

Přesto roku 1822, kdy hrad vlastnil Josef Maria hrabě Kolovrat, byl hradní palác obnoven, zastřešen a upraven k obývání. Vlčtejn však nebyl dlouho využíván, brzy byl opuštěn a již 20 let na to je zmiňován opět jako pustý. Ve 40. letech 20. století byl tento palác vyčištěn a jeho zdi byly zakonzervovány.

Kolem celého areálu se dochovaly mohutné dvojdílné příkopy a valy. Hlavním objektem jádra na vrcholu skalky byl dvouprostorový plochostropý palác s polygonálním čelem. Zřícenina dolního hradu s hospodářskými budovami a konírnami byla kolem roku 1824 rozebrána na stavbu silnice. Na jejich místě je dnes letní scéna, kde se každoročně koná populární Vlčtejnské rockové léto pořádané o víkendech od června do září.