Hrad Valdek je zřícenina z poloviny 13. století stojící na skalnatém výběžku z vrchu Beranec. Nachází se nedaleko obce Neřežín a je to hrad s bohatou historií, jehož vlastníkem byl na počátku 15. století třeba i český král Vaclav IV. Je to zajímavý hrad, který byl dlouhá léta veřejnosti nepřístupný.

Hrad byl založen v polovině 13. století na místě staršího slovanského hradiště. Postavit jej nechal pravděpodobně Oldřich Zajíc z rodu Buziců, o kterém jako prvním existuje zmínka, že používal predikát z Valdeka. Byl to významný šlechtic, který byl nejvyšším číšníkem, který se později stal purkrabím hradu Loket a dokonce i Pražského hradu. Oldřich měl tři syny a hrad Valdek zdědil Zdislav z Třebuně. Ten byl zemským komorníkem a jeho nástupcem byl pak Vilém Zajíc, který se stal podkomořím Království českého a byl i blízkým přítelem a rádcem Elišky Přemyslovny, při které věrně stál, když byla ve sporu s Janem Lucemburským.  Jeden ze šesti synů Viléma, konkrétně Oldřich, panství významně rozšířil, ale převedl jej také v léno. V roce 1344 Zajícové z Valdeka hrad prodali bratrům Protivci a Ctiborovi z Beškovic, kteří ovšem byli ve sporu s Děpoltem z Rýzmberka. Ten hrad 15. října 1346 oblehl. Podle některých zdrojů toto dobývání hradu trvalo pouhé tři dny a po dobytí měl být Valdek vypálen.

Na počátku 15. století již patřil hrad králi Václavu IV. z rodu Lucemburků a ten jej roku 1415 zastavil Janovi z Lestkova. Hrad Valdek pak v době husitských válek patřil k oporám katolické strany. Roku 1433 byl jeho majitelem Jeník z Mečkova, který však naopak stál na opačné straně a husity podporoval.

Potom se majitelé často střídali: 1433 Jeník z Mečkova, 1437 Jan Štěpánovec z Vrtby, potom Tasovi z Peruce, ale roku 1509 získal valdecké panství od krále Vladislava Jagellonského do dědičného vlastnictví Kunata Pešík z Komárova, jehož rod pak držel hrad po celé 16. století. Ti provedli řadu úprav v renesančním stylu a mj. v severním paláci ve vnější zdi prorazili také okna, ale v roce 1586 se jejich potomek Václav Pešík z Komárova definitivně z hradu vystěhoval na nově založenou tvrz v Podluzích. Václav Pešík z Komárova se však zúčastnil stavovského povstání a jeho majetek mu byl pak zkonfiskován. V konfiskačním protokolu byl roku 1623 Valdek už uváděn jako pustý.

V době národního obrození byl hrad Valdek výletním místem pro mnoho romantiků jako třeba Karla Hynka Máchu, ale navštívili jej i osobnosti jako Božena Němcová. Později získal hrad Klub československých turistů, který nedaleko otevřel i Hotel Valdek, ale v padesátých letech se stal hrad součástí Vojenského prostoru Brdy, což ho uzavřelo veřejnosti na dlouhá léta. Až v lednu 2016 došlo ke změně, kdy byl zrušen vojenský újezd a hrad byl opět zpřístupněn veřejnosti. Zatím bohužel jen z venku, protože vstup do hradního jádra kvůli havarijnímu stavu hradu je pro veřejnost prozatím uzavřen.