Hrad Týřov se nachází v CHKO Křivoklátsko nedaleko obce Skryje. Leží na ostrožně nad řekou Berounkou a patří k nejstarším hradům v Čechách. Postavit jej nechal král Václav I. před rokem 1249 a ve své době to byl významný a důležitý hrad Přemyslovců.

Hrad Týřov, původně též Angerbach, založil na počátku své vlády český král Václav I. Roku 1249 zde zajal kralevice Přemysla (pozdějšího krále Přemysla Otakara II.), protože se proti němu postavil a byl vůdcem panské vzpoury, kterou ovšem Václav I. úspěšně potlačil.

Král Jan Lucemburský hrad zastavil Vilému Zajíci z Valdeka, který zde na jeho příkaz věznil přes rok Jindřicha z Lipé. Pro mimořádné vojenské kvality byl tento hrad významný a možná také proto jej v roce 1333 král Karel IV. vykoupil zpět ze zástavy.

Během husitských válek byl hrad v držení Aleše Holického ze Šternberka. A i přestože byl tento šlechtic významným přívržencem císaře Zikmunda, husité tento hrad nikdy nenapadli. Pravděpodobně proto, že dobýt ho by bylo velmi těžké. Měl totiž výjimečnou obranu. Týřov byl postaven podle francouzského vzoru jako tzv. kastelový typ hradu, kdy jsou jeho hradby osazeny větším počtem věží, na rozdíl od klasického způsobu pasivního kladení překážek nepříteli. Tento hrad byl tedy schopen aktivní obrany a to v době 13. století bylo na našem území zcela výjimečné.

Za Jiřího z Poděbrad získal hrad do zástavního držení královský sekretář Jošt z Ensidle. Jeho vnuk Jiří byl zajat roku 1526 v Bitvě u Moháče. Otec Henrich za něj musel zaplatit vysoké výkupné, na které získal peníze právě zástavou tohoto hradu a to Jáchymu z Malcaunu. Aby se ze zástavy vyplatil, byl nucen prodat množství vsí i hospodářského zázemí hradu. Jeho příjmy se tak minimalizovali a neměl potom na údržbu hradu. Týřov tedy postupně chátral a v roce 1575 je již uváděn jako pustý.