Hrad Dobronice je zřícenina z počátku 14. století na ostrožně nad pravým břehem řeky Lužnice na okraji stejnojmenné obce v okrese Tábor. Hrad vlastnili především příslušníci nižší šlechty a v období 16. století byl přestavěn ve stylu pozdní gotiky. Od roku 1963 chráněn jako národní kulturní památka. Nachází se na stezce Onen Svět, která vede jihočeskou krajinou a určitě je zajímavým místem, které můžete navštívit.

Hrad Dobronice byl postaven začátkem 14. století a v letech 1322 až 1418 zde sídlil rod nižší šlechty tzv. vladykové, kteří používali přídomek z Dobronic. Pak se na hradě během několika let vystřídala řada zemanských rodů jako Kraselovští z Kraselova, Sedlečtí od Dubu, Malovcové z Malovic až roku 1455 hrad přešel do vlastnictví Rožmberků. Rožemberkové však již po čtyřech letech hrad roku 1459 prodali purkrabím svého hradu Choustník a to Vitům ze Rzavého. Právě za jejich období byl hrad počátkem 16. století pozdně goticky přestavěn. V roce 1528 koupili hrad s celým panstvím Hozlauerové z Hozlau, kteří se zasloužili o hospodářský rozvoj zdejší oblasti. Mimo jiné tady vybudovali mlýn nebo pivovar. Ale za účast ve stavovském povstání jim bylo zčásti panství zabaveno a zbylá část o něco později v roce 1636 propadla pro nesplacení dluhů po smrti Bohuslava Nestara Hozlauera z Hozlau. Hrad včetně panství pak od královské komory koupil Ferdinand Prüger z Greinburku. Jeho dcera Anna Jakoba v roce 1691 vše prodala Václavu Sattenwolfovi, který byl rektorem jezuitské koleje svatého Klimenta na Starém Městě pražském. Jezuité využívali hrad jako svou letní rezidenci až do roku 1727, kdy se přesunuli na nově zbudovaný zámek v Opařanech, kam přenesli i správu zdejšího panství. V roce 1773 byl řád jezuitů zrušen a jejich majetky připadly královské komoře, která je zařadila do tzv. studijního fondu určeného k financování bývalých jezuitských škol. Správce tohoto fondu František Halbiger nechal střechy rozebrat a veškerý kvalitnější stavební materiál zejména pak tesané kameny z rohů oken a dveří rozprodal. Zbytek hradu pak ponechal volně k rozebrání na stavební kámen a tím se z něj stala definitivně ruina. V roce 1825 vdova po knížeti Karlu Paarovi Quidobaldina Paarová pak zříceninu hradu zakoupila ve veřejné dražbě. Po roce 1948 byl hrad spolu s paarským velkostatkem zkonfiskován. Dnes je hrad majetkem firmy Panství Bechyně, za kterou stojí známý česko-švýcarský podnikatel Josef Šťáva. Hrad je v havarijním stavu a z důvodu bezpečnosti je uzavřen a není bohužel veřejností přístupný.

Hrad byl dvojdílný. V čele jádra je okrouhlý čtyřpatrový bergfrit vevázaný do hradby. Hrad měl dva paláce. Jeden se nacházel v nejchráněnější zadní části a druhý trojprostorový stál při boční straně nad řekou. Pozdně gotická přestavba v 16. století měla za cíl rozšířit reprezentativní prostory a zajistit pohodlnější obývání. Bylo tedy zbudované nové západní křídlo, rozšířen byl zádní i přední palác a vznikl také nový tzv. „přední zámek“ podél východní hradby, jehož část byla i podsklepena a to místnostmi se sklípkovou klenbou typickou pro období gotiky.

Hrad se nachází poblíž červené naučné stezky Onen Svět, která vede malebnou jihočeskou krajinou přes Bechyni, Stádlec, Sepekov, Milovské a další místa až do osady Onen svět a se svou délkou 66 km patří mezi nejdelší naučné stezky v Čechách. Až po ní půjdete kolem hradu Dobronice, určitě se zastavte a běžte se na něj podívat.