Hrad Frýdštejn z poloviny čtrnáctého století je velmi pěkná romantická zřícenina skalního hradu ležící na strmém pískovcovém hřebenu poblíž stejnojmenné obce v okrese Jablonec nad Nisou. Dominantou hradu je velká hradní věž, ze které je velmi pěkný výhled.

Zakladatel hradu není přesně znám, ale s největší pravděpodobností hrad nechali zbudovat Bibrštejnové v polovině 14. století. První zmínka o Frýdštejnském hradě je z roku 1385, kdy jej vlastnil Bohuňka Puklice z Frýdštejna. Pak se zde vystřídalo několik rodů např. kolem roku 1400 to byli Kamencové ze Střížovic a Čakovic až nakonec počátkem 15. století skončil v rukou Bohuše z Kováně. Roku 1432 hrad obléhali husité, které vedl Ota z Lozy spolu s Janem Čapkem ze Sán. Obléhání skončilo smírem, kdy se Bohuš zavázal, že nebude proti husitům podnikat žádné nepřátelské akce. Později však sám konvertoval ke kališnictví a v roce 1448 se účastnil na straně Jiřího z Poděbrad dobývání Prahy. Po jeho smrti spravoval zdejší panství Jan Zajíc z Házmburku. Následně se na hradě vystřídalo několik majitelů až v roce 1540 jej koupil Jan z Vartemberka, který jej připojil ke svému rozsáhlému panství. Tři roky na to však zemřel. Jeho potomek Adam z Vartemberka se účastnil stavovského odboje roku 1547 proti českému králi Ferdinandu I. Habsburskému a jako trest za vzpouru mu král zabavil některé statky včetně Českého Dubu a Frýdštejna. Obě panství pak byly prodány Janu z Oprštorfu v roce 1556. V následujících letech Oprštorfové panství postupně rozprodávali až nakonec roku 1591 prodali i hrad Frydštejn Zikmundu Smiřickému ze Smiřic. V době prodeje byl hrad již pustý.

Hlavní dominantou je velká hradní věž s výškou 15ti metrů a průměrem 9 metrů, která má šířku zdi až 2 metry. Jde o bergfrít s jediným vchodem v prvním patře ve výšce přibližně 7 metrů. Měkká pískovcová skála umožnila stavitelům řadu místností vytesat přímo do skály, kde vzniklo několik světniček, ale i kaple s oltářem. Pod jádrem hradu bylo nevelké předhradí, kde se nachází i druhá okrouhlá věž, která sloužila jako studniční. Tímto předhradím vedla původní přístupová cesta. Dnešní vstup do hradu byl vybudován až mnohem později.

Hrad Frýdštejn je nyní v majetku obce Frýdštejn a je od května do října přístupný veřejnosti. Je to významná kulturní památka a jedna z nejhezčích zřícenin skalního hradu u nás, která určitě stojí za návštěvu.